Yerli Üretim Uydulara BAİBÜ NÜRDAM İmzası
Türkiye’nin Milli Uydu Sistemleri’nin Sensörlerini NÜRDAM Üretiyor
NÜRDAM İş Birliklerini Güçlendiriyor
NÜRDAM'da Yerli güneş pili ve paneli üretildi.
İlk Milli Nükleer Radyasyon Dedektörü
Güneş Pili ve Güneş Paneli
Milli Nükleer Radyasyon Dedektörü NürFET TR 03 NÜRDAM'da Üretildi.
NÜRDAM'da LED Üretimi Gerçekleştirildi
Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM)

BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı açıklamada, NÜRDAM'ın üniversitenin başarılı projeler yürüttüğü birimlerden biri olduğunu, hem yerli hem de uluslararası kaynaklardan destekler aldığını, destekleri de yaptığı projeler sayesinde temin ettiğini söyledi. Askeri ve sivil amaçlı kullanılacak ilk Milli Nükleer Radyasyon Dedektörünü üreten NÜRDAM'da yüksek verimli, yerli güneş pili ve panelinin imal edildiğini belirten Alişarlı, "Türkiye güneşin en çok düştüğü yerlerden, önemli bir bölge. Aynı zamanda da turizm bölgesi. Çoğu İskandinav ülkelerinden insanlar güneş almak için Türkiye'ye koşuyorlar. Bu, üretilen yerli güneş pili ve panelini burada kullanma şansımızın yüksek olduğunu da gösteriyor. Bu sadece bölgeye ait bir hizmet değil, ulusal ve uluslararası da bir boyutunun da olacağını gösteriyor." diye konuştu.

NÜRDAM müdürü Prof.Dr Ercan Yılmaz, doğal gaz, kömür ve petrol gibi fosil yakıtlar bakımından yeterli rezerve sahip olmayan Türkiye'nin, artan enerji sarfiyatına göre dışa bağımlılığının arttığını, bunu azaltmak için güneş enerjisi potansiyelini etkili kullanmak durumunda olduğunu vurguladı. Türkiye'de güneşten elektrik enerjisi elde etmenin Avrupa'ya kıyasla daha ucuz ve verimli olduğunu söyleyen Yılmaz, "Güneş enerjisi santrallerinin ülkemizde çok etkin bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Güneş enerjisi fosil yakıtlar gibi geleceğimizi karartmayacak aksine daha da aydınlatacaktır. Araştırma merkezimizde üretmeye başladığımız güneş hücreleri ile oluşturulan paneller NÜRDAM'ın ek binasına monte edilerek binanın 3 kilowatt saatlik elektrik enerjisi bu Ar-Ge amaçlı santralden sağlanacak" ifadelerini kullandı.