02 Aralık 2024 Pazartesi
Üniversitemiz Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM) Müdürü Dr. Yalçın KALKAN ve ekibinin TENMAK CERN Projeleri Destek Programı kapsamında Türkiye Enerji Nükleer Maden Araştırma Kurumu'na önermiş oldukları 2.923.373 ₺ bütçeli "CERN DRD1 İş Birliği Çerçevesinde Yeni Gaz Dolu Detektörleri Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları" isimli Ar&Ge projesi için TENMAK yönetimi tarafından destek kararı alındı.
NÜRDAM bünyesinde yeni yönetimin göreve gelmesiyle kurulan Gazlı Radyasyon Dedektörlerini Araştırma Grubu’nun CERN’deki faaliyetlerini finanse edecek proje, birçok bilimsel çalışmayı kapsıyor. Geçtiğimiz aylarda CERN tarafından Çin’de düzenlenen MPGD2024 isimli bilimsel bir etkinlikte Dr. Yalçın KALKAN tarafından bilim çevrelerine tanıtılan ve üniversitemizin PCT patent başvurusunu yapmış olduğu “nano-GEM” isimli yeni dedektör prototipimizin yanında foto-katot gazların karakterizasyonu ve buharlaştırma karakteristiklerinin incelenmesi ve yeni nesil gazlı foton dedektörlerinin araştırılması ve geliştirilmesi gibi araştırma konuları da destek kararı alınan proje kapsamındadır.
Proje ekibinde NÜRDAM araştırmacılarından Doç. Dr. Rıfkı TERZİOĞLU, Doç. Dr. Arif KÖSEMEN (İstanbul Üni. Cerrahpaşa), Doç. Dr. Sadullah ÖZTÜRK (İstanbul Üni. Cerrahpaşa), Prof. Dr. İlhan TAPAN (Bursa Uludağ Üniversitesi), Prof. Dr. Sena BAYAZİT (İstanbul Üni. Cerrahpaşa), ve Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesindeki Sensör Teknolojileri Anabilim Dalı’na kayıtlı Master öğrencimiz Yelda KANDEĞER yer almaktadır. Önümüzde yılın Ocak ayı itibariyle başlayacak ve 3 yıl sürecek projenin üniversitemizin CERN ile akademik faaliyetlerinin hacmini artırması bekleniyor.