30 Aralık 2022 Cuma

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezinde (NÜRDAM), yangını erken tespit ederek hızla harekete geçilmesini sağlayacak yerli kimyasal gazlı alev dedektörünün ilk prototipi üretildi.

Türkiye'de özellikle yaz aylarında meydana gelen orman yangınlarına çözüm bulunması amacıyla NÜRDAM Müdürü Dr. Yalçın Kalkan öncülüğünde İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Nanoteknoloji ve Biyoteknoloji Enstitüsü öğretim üyeleri Doç. Dr. Arif Kösemen ve Doç. Dr. Sadullah Öztürk tarafından "Erken Uyarı Sistemine Sahip Yangın Algılayıcı Tasarımı ve İmalatı" projesi hazırlandı.

TÜBİTAK'tan destek almaya hak kazanan proje kapsamında, sensörler aracılığıyla alevden yayılan ultraviyole ışınlarını algılayarak yangını tespit eden yerli kimyasal gazlı alev dedektörünün ilk prototipi yapıldı.

Yaklaşık 100 metreden, henüz kıvılcım aşamasındayken yangını tespit edebilen 360 derece görüş alanına sahip dedektörün, daha da geliştirilerek gelecek yıl Dicle Teknokent'teki bir firma tarafından seri üretime geçirilmesi planlanıyor.

---------------------------------------

The first prototype of a domestic chemical gas flame detector, which will enable early detection of fires and prompt action, was produced at Bolu Abant İzzet Baysal University Nuclear Radiation Detectors Application and Research Center (NÜRDAM).

To address forest fires that occur particularly in the summer months in Turkey, a project titled "Design and Manufacture of a Fire Detector with Early Warning System" was prepared by NÜRDAM Director Dr. Yalçın Kalkan, along with Istanbul University-Cerrahpaşa (İÜC) Nanotechnology and Biotechnology Institute faculty members Assoc. Dr. Arif Kösemen and Assoc. Dr. Sadullah Öztürk.

Within the scope of the project, which received support from TÜBİTAK, the first prototype of the domestic chemical gas flame detector, which detects fires by sensing ultraviolet rays emitted by flames through sensors, was produced.

The detector, capable of detecting a fire from approximately 100 meters away while still in the spark stage with a 360-degree field of view, is planned to be further developed and mass-produced next year by a company in Dicle Teknokent