03 Mart 2021 Çarşamba

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Nükleer Radyasyon Dedektörü Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM) tarafından üretilen Milli Radyasyon Sensörleri, TÜBİTAK Uzay iş birliğinde, uydularda kullanılacak radyasyon dedektörlerine dönüştürülerek, yerli uydularda kullanımına başlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, konuyla ilgili Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulundu.

Bakan Varank, dedektörün yörüngede dolaşan uyduların üzerine düşen radyasyonu algılayacağını kaydederek, “Elektronik devreler üzerine gelen radyasyon ölçülerek yörüngenin radyasyon haritası çıkarılacak ve radyasyon dozunun miktarına göre, daha sonra uzaya fırlatılacak uyduların elektronik devrelerinin bu doza dayanıklı şekilde üretilmesi sağlanacak.” dedi.

Söz konusu sensörlerin TÜBİTAK Uzay iş birliğiyle dedektöre dönüştürüldüğünü belirten Varank, “Dedektörler uçuş öncesi testlerden başarıyla geçti. Şimdi bu dedektörler, tasarım ve üretim aşamaları devam eden milli ve yerli uydularımız Türksat 6A, İMECE ve aynı zamanda uluslararası anlaşmalar çerçevesinde TÜBİTAK Uzay tarafından Asya Pasifik Uzay İş Birliği Örgütü (APSCO) için üretilen Small Student Satellite-2B (SSS-2B) uydularına entegre edilecek.” diye konuştu.

-----------------------------------------

The National Radiation Sensors produced by Bolu Abant İzzet Baysal University Nuclear Radiation Detector Application and Research Center (NÜRDAM) have been transformed into radiation detectors for use on satellites in collaboration with TÜBİTAK Space and have started being used in domestic satellites.

Minister of Industry and Technology, Mustafa Varank, made statements to Anadolu Agency regarding the matter. Minister Varank noted that the detector will detect radiation falling on orbiting satellites, stating, "By measuring the radiation on electronic circuits, a radiation map of the orbit will be created, and based on the amount of radiation dose, the electronic circuits of satellites to be launched into space in the future will be produced to withstand this dose."

Emphasizing that these sensors have been converted into detectors in collaboration with TÜBİTAK Space, Varank said, "The detectors successfully passed pre-flight tests. Now, these detectors will be integrated into our national and domestic satellites, Türksat 6A, İMECE, which are in the design and production stages, as well as the Small Student Satellite-2B (SSS-2B) satellites produced by TÜBİTAK Space for the Asia Pacific Space Cooperation Organization (APSCO) under international agreements