Hakkımızda

 

Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM)

 Dünya genelinde nükleer uygulamaların artmasıyla, askeri ve sivil nükleer radyasyon kullanımları da artmaktadır. Radyasyon dedektörleri, nükleer enerji santrallerinde kullanılan yakıtların güvenliğinden hastanelerdeki tedavi amaçlı radyasyon kaynaklarına kadar geniş bir alanda kontrolü sağlamak için önemlidir. Bu nedenle, uygun maliyetli yerli radyasyon dedektörlerinin üretimi için Ar-Ge çalışmaları önem kazanmaktadır. Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM), Türkiye'de radyasyon algılayıcı sistemlerinin geliştirilmesi ve üretilmesi amacıyla çalışmalar yapan bir merkezdir. Türkiye Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi gibi kuruluşlar tarafından proje odaklı desteklenmektedir. NÜRDAM, yarıiletken, MEMs ve Gazlı radyasyon dedektörleri üzerine odaklanarak aynı zamanda sıcaklık, gaz, UV sensörleri gibi birçok sensör teknolojisinin üretimi konusunda da çalışmalar yapıyor. Ulusal ve uluslararası birçok kurumla iş birliği içinde çok disiplinli bir yapıya sahiptir.

 

Ulusal ve Uluslararası Uygulama ve Araştırma Merkezi Olarak Temel Amaçlarımız

  • Nükleer radyasyon dedektörlerinin (sensörlerinin) ve tıbbi dozimetreler başta olmak üzere sensör teknolojilerinin üretimi ve geliştirilmesi için teknolojik altyapı oluşturmak.
  • Üretim teknikleri, karakterizasyonu, yöntemleri ve uygulamaları ile ilgili temel bilgileri geliştirmek
  • Sensörler ve tıbbi dozimetreler için yeni teknolojiler geliştirmek.
  • Nükleer radyasyon dedektörleri, sensörleri ve tıbbi dozimetreler konusunda danışmanlık görevi üstlenerek ulusal ve uluslararası
  • düzeyde sinerji oluşturmak.
  • Nükleer radyasyon dedektörleri / sensörler ve tıbbi dozimetri teknolojileri için gerekli olan insan gücünü yetiştirmek.
  • Nükleer radyasyon alanında gerekli olan ulusal ve uluslararası raporlar hazırlamak.