Dil Değiştirici

Polimer Tabanlı Sensörler Grubu

Grup Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Yalçın KALKAN

 

Sensör teknolojisinde polimerlerin çok önemli bir yere sahip olduğu bilim dünyasında inkar edilemez bir gerçektir. Bunun en önemli sebebi polimerlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin istenilen özelliklere göre karmaşık elektronik ölçüm cihazlarında kullanılmak üzere modifiye edilebiliyor olmasıdır. Polimerlerin bu özgün özelliği, son 5 yılda polimerlere, doğal duyu organlarını taklit etme amacıyla yapay sensörlerin geliştirmesi noktasında muazzam bir tanınırlık kazanmıştır. Özellikle, klasik sensör malzemelerinin nano teknoloji tabanlı polimerlerle değiştirilmesiyle daha iyi seçicilik elde edilmiş ve hızlı ölçümler yapılabilmiştir. Bu durum polimerlerin moleküler anlamda işlevlendirilmesiyle mümkün olmuştur.

  

 

Sensör cihazlarında hem kendinden iletken polimerler hem de yalıtkan polimerler kullanılır. Özellikle, iletken polimerler ve iletken polimer nanopartiküller, sensörlerin ve biyosensörlerin çeşitli analit tanıyan elemanlarının geliştirilmesi için çok uygulanabilirdir. Bu cihazlarda kullanılan polimerler, ya algılama mekanizmalarına katılır ya da analitin algılanmasından sorumlu bileşeni hareketsiz hale getirir. Farklı polimerler türleri kullanılarak gas sensörü, pH sensörü, ion seçici sensör, nem sensörü, biyosensör, koku sensörü vb. gibi bir çok sensör cihazının geliştirilmiştir. Fakat gelişen teknoloji ile daha duyarlı ve daha işlevsel polimer esaslı sensörlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu noktada, nano boyutlu polimerlerin kullanımı, polimer bazlı sensörlerin daha küçük olmasına, daha karmaşık mimarilere sahip olmasına ve daha hassas bir yüzeye sahip olmasına olanak sağlamıştır. Özellikle polimerlerin sensör teknolojisinde etkin kullanımı daha dayanıklı ve daha ucuz sensör cihazlarının üretilmesine de olanak sağlayacaktır.

Polimer tabanlı sensörlerin önemi göz önünde bulundurularak, NÜRDAM bünyesindeki alt yapı ile ileri teknoloji ürünlerin üretim ve Ar&Ge çalışmaları gerçekleştirilebilmektedir.

Powered by Abant İzzet Baysal Üniversitesi 2016